vrijdag 17 januari 2014

De swastika


Verschiet niet, maar dit faits diverske gaat over ons aller verafschuwde hakenkruis. Hoewel voor ons westerlingen de conotatie met Adolf Hitler en de (neo-)nazi's nooit veraf is, zou ik toch graag willen duiden waarom ook nog vandaag in Azië de swastika in het straatbeeld is te zien.

De swastika is meer dan 3000 jaar oud en is al in bijna alle uithoeken van de wereld gebruikt. Zowel in het Europa, het Azië en het Amerika van toen worden ze teruggevonden, in het Hindoeïsme, het Boeddhisme en het vroege Christendom, maar ook op Grieks aardewerk, op oude Noorse wapens en werktuigen, bij russische tsaren en zelfs bij de scoutsbeweging werd het hakenkruis gebruikt. Het symbool heeft dan ook vele gezichten en namen zoals het zonnewiel of het zonnekruis, de fylfot (mijn persoonlijke favoriet), het tetraskelion of ook de Zwarte Spin.

Het woord "swastika" komt uit het sanskriet en betekent "welzijn". Het symbool werd steeds gebruikt als teken van voorspoed en geluk. Het feit dat de swastika één van de meest verspreide symbolen ter wereld was is wellicht ook de reden waarom Hitler dit symbool heeft misbruikt tot wat het voor ons, westerlingen, vandaag betekent.

Op onze reis door Cambodja en Vietnam komen we ze dagelijks tegen. Bij elke religieuze aangelegenheid wordt het symbool gebruikt. Op de graven, in de tempels, op de boeddha's en in alle winkeltjes die boeddhistische spulletjes verkopen smijten ze er bijna mee naar je hoofd. Menig neonazi zou er wild van worden. Maar laten we de swastika in ere herstellen en enkel nog gebruiken voor het welzijn dat we elkaar toewensen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten