zondag 23 februari 2014

Cà phê sữa đá

Vandaag is het de laatste dag van het Tết- jaar en onze gastheer Tuan heeft me deze ochtend meegevraagd op de koffie in hun lokale koffiehuis. Na een kort ritje met de motor blijkt dat we niet de enigen zijn, een zwerm scooters verraad de locatie van het koffiehuis. We vinden nog een gaatje en zetten onze motor er mooi tussenin. Het koffiehuis is eigenlijk een groot terras vol met kleine plastieken tafeltjes en stoeltjes. Rond de tafels zitten mannen van alle leeftijden. Enkel mannen wel te verstaan. Het is hun dagelijkse gewoonte om samen met de maten in de morgen een koffietje te gaan drinken en te praten over de dingen des levens. Als ik vraag waar de vrouwen zijn, dan antwoord mijn gastheer heel oprecht: 'op de markt, inkopen doen voor het eten'. Dat hebben ze alvast mooi verdeeld!

In de loop der jaren is Vietnam wereldwijd één van de grootste koffieproducenten geworden. Op tocht met Easy Riders in de Central Highlands zagen we de koffieplantages overal. Ze zorgen voor een mooi inkomen voor de vele lokale boeren. De echte koffiecultuur die heerst in Vietnam hebben ze willens nillens aan hun Franse kolonisators te danken. De Robusta-boon wordt het meest gedronken. Tijdens het branden worden verschillende smaakmakers toegevoegd om een typische zoet-bittere smaak te verkrijgen. Een koffie die met geen enkele koffie ter wereld te vergelijken valt.

We vinden de vrienden van Tuan en prompt worden er 2 stoeltjes bijgezet. Op het kleine tafeltje staan koffieglazen met elk hun koffiefilter. Als de koffie is doorgelopen krijg je een kleine sterke koffie die er uitziet als een espresso. De koffie wordt hier warm geserveerd, maar de meesten drinken de koffie koud en zoet. Op de tafel staan gecondenseerde melk, suiker, warm water en ijsblokjes, je kan je koffie zo naar eigen believen een vorm aangeven.
Iced coffee is hier echt de nationale drank en hoewel ik dacht dat koffie zwart, ongezoet en warm moet zijn, was ik na de eerste slok al verkocht. Van smaak kan je het vergelijken met heerlijke moka- ijs. Cà phê sữa đá (koffie met zoete gecondenseerde melk en ijs), is onze dagelijkse routine geworden. Héérlijk!

(Cam Ranh - 30/01/2014)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten